Monday, September 27, 2010

Allerlei

September is al weer bijna voorbij. De herfst is echt begonnen. Veel regen, vroeg donker, later licht. Al heel wat dagen ben ik in volle regenpakuitrusting van en naar werk gefietst. Mijn regenpak van tig jaren oud wordt nog goed gebruikt.
Op werk blijf ik me met de zon bezighouden. Veel reizen aan het boeken naar zonniger, maar niet noodzakelijkerwijs drogere, oorden. Niet voor mezelf helaas....

Jelle heeft zijn eerste museumjeugduniversiteit college achter de rug. Vier keer krijgt hij een college van een uur over een bepaald onderwerp in een museum. Hij heeft voor museum Naturalis gekozen. Op zondagochtend heeft hij dan een uur college. Zijn eerste college : 'Hoe kun je met vlinders vangen het oerwoud redden', werd gegeven door een entomoloog. Hij vond het erg interessant.
Zijn volgende college, in oktober, gaat hij missen. Sinds vorige week zit hij namelijk weer op scouting. Bij de Verkenners en niet meer bij de Welpen. En net dat weekend dat er ook college is, is er ook een scouting kamp. Met de fiets naar Wassenaar en daar een nacht logeren bij de boer. En daar heeft hij voor gekozen. Jelle heeft nog zijn scouting uniform van Zuid Afrika aan. Hij krijgt pas een 'echt' uniform als hij geinstalleerd wordt. Dus nog even wachten.

En.. hij is weer voorzien van een beugel. De afspraak met de orthodontist was maanden geleden al gepland voor half september. Een hele nieuwe beugel; nu met de kleurtjes paars en oranje. Wel hetzelfde principe als in Zuid Afrika. Het wennen duurde dit keer niet zo lang. Jelle vindt het alleen erg jammer dat hij nu geen pinda's meer mag eten..
Misschien gaat hij ooit nog eens voor zo'n vrolijke mond !


Hidde weet nog niet of hij wel op een sport wil en zo ja, welke. Bert en Hidde hebben laatst een rondje gedaan langs enkele velden.
Korfbal viel meteen af, voetbal zag er wel interessant uit maar hockey zeer zeker wel. Alleen is het erg moeilijk kiezen....
Hidde heeft nu wel zijn eerste les breakdance er op zitten. Acht weken lang elke week een uur breakdance les. Hij vindt het fantastisch en is thuis goed aan het oefenen. Gelukkig zitten er ook andere jongens op deze cursus. Hij was toch wel zenuwachtig en vooral voor het feit dat er alleen maar meiden op zouden zitten.
Dus nog even en hij breakdanst door het huis!

Het was ook weer eens hoogste tijd om de heren te meten. Laatste keer gedaan eind juni 2009, dus 15 maanden geleden. Jelle is in die 15 maanden 7,5 cm gegroeid - is nu 149 cm - en Hidde 8 cm - naar de 133 cm.
Dus die groeien goed de hoogte in. Jelle is nu precies 1 kop kleiner dan zijn moeder. Nog een paar jaar en dan kijk ik tegen ze op.

Wednesday, September 15, 2010

Leuk weekend

We hebben een leuk weekend achter de rug.
Zaterdag zijn de jongens en ik naar Oosterhout gegaan, naar een pannenkoeken- of pannekoekenboerderij. Daar hadden we afgesproken met twee vriendinnen van mij en hun kinderen. Erg gezellig !!!! Lekker gekletst, lekker gegeten, de kinderen lekker gespeeld. Het was superweer dus we konden de hele middag lekker buiten zitten op het terras.

Dit weekend was het ook Monumentenweekend. Zondag zijn Bert, Jelle en ik 's middags naar Leiden gegaan. Daar hebben we een jeugd-monumentendag-rondleiding gelopen.
We zijn begonnen bij de Burcht. De heuvel is al heel lang geleden gemaakt als verdedigingswerk/uitzichtsheuvel. De burcht zelf is van 1150. De Burcht wordt momenteel gerestaureerd en is normaal niet te bezichtigen. Nu kon je er wel in/op. Een mooi uitzicht over een groot stuk van Leiden.

Daarna een stuk door Leiden gelopen. Jelle moest vragen beantwoorden over monumenten en we zijn bij een aantal ook naar binnen geweest. Niet alles was open deze zondag, maar oa het stadhuis wel.

We hebben weer wat onbekende stukjes van Leiden gezien en wat gebouwen van binnen. Erg leuk. 's Morgens had het giga geregend maar de hele middag bleef en droog en zelfs een beetje zonnig. Het was ook heel druk in Leiden met heel veel Monumenten-gangers.

Schoolreisje

Het schoolreisje voor Jelle en Hidde zit er al weer op voor dit schooljaar ! Op vrijdag 10 september stonden er 6 bussen klaar om alle groepen 3 t/m 8 naar Duinrell te transporteren. De weersverwachting was redelijk; wel bewolkt, niet heel warm en een kleine kans op een bui.
Om half 10 zijn de bussen vertrokken.

Tegen 5 uur twee vermoeide maar hele vrolijke jongens terug op school. Het was helemaal gaaf geweest. Jelle had met een vriendje en vriendinnetje de hele dag zich vermaakt en Hidde met vriendje Leon. Hidde en Leon vermaakten zich zelfs zo dat ze te laat waren voor het verzamelen eind van de middag en omgeroepen moesten worden. Gelukkig haalden ze nog wel de bus naar huis.

Zowel Jelle als Hidde zijn in de Falcon geweest - de engste achtbaan - maar ook in de Kikkerbaan - de minst enge achtbaan.


Na de lunch was Jelle meteen in de Mad Mill gegaan en dat was niet helemaal goed afgelopen. Hij had tijdens de lunch restjes van anderen opgegeten en dit bekwam hem niet helemaal. Dus na afloop van de Mad Mill kwam de lekkere lunch - patat en kipnuggets - er weer net zo hard uit !!!

Maar al met al : een geslaagd schoolreisje.

Sunday, September 5, 2010

Kano varen

Begin juli, Hidde is nog met vakantie op boot en Bert, Jelle en ik gaan naar Noorden.
We gaan kanovaren.
We huren een 3-persoons kajak en varen vandaag 18 (!) kilometer. En dat voelde ik best wel aan het eind van de dag.
Jelle en ik ruilen af en toe om : hij vooraan en roeien, ik in het midden en even uitrusten en anders ik roeien en hij uitrusten.
We varen door smalle sloten, wat bredere sloten, hele smalle slootjes, dwars over een grote plas - vol met zeilboten, motorboten en ook wat andere kano's.
We hebben lunch meegenomen en lunchen onderweg. Het is de hele dag mooi en zonnig weer. We genieten ervan!




LifeLive

Dit weekend was er een gratis festival in de tuin van museum Naturalis. Met Live akoestisch muziek; lekker eten en drinken; op vleermuisjacht met de batdetector; graffitiworkshop, rondleiding door biodersiteitstuin en een slootsafari. Verder werden er nog diverse soorten films vertoond. Kortom; het programma zag er leuk uit dus vrijdagavond vroeg eten en op de fiets richting Naturalis. Lekker weer, helaas niet veel bezoekers maar wij hebben wel genoten.

Jelle ging legaal graffiti spuiten. Dat viel nog niet mee. Je moet aardig wat kracht in je handen hebben om iets uit die spuitbus te krijgen.

Hierbij Jelle zijn graffiti. Aan het eind van de avond echter was dit niet meer te zien. Er was gedurende de avond een heleboel graffiti overheen gekomen. Maar wel vereeuwigt!!!

Bij de stand van de IVN hebben Jelle en Hidde beestjes gezocht, beestjes bekeken en hier is Hidde bezig om een pissebed in een bakje te krijgen.

Er liepen ook bijen en bidsprinkhanen rond. Met name de bidsprinkhanen waren schitterende beesten.

Bij de slootsafari vonden de jongens bloedzuigertjes, watervlooien en Jelle had nog een schaatsenrijder. De gids vertelde dat ze deze slootsafari al een aantal keer gedaan hebben in de zomer maar dat er niet veel in het water zit. De meeste waren miniscuul kleine diertjes die we alleen goed zagen onder een microscoop.
We zijn nog op vleermuizenjacht geweest. Met een batdetector in de omgeving, waaronder een klein bos, vleermuizen opgezocht. We hebben dwergvleermuizen en watervleermuizen gehoord en gezien. Erg leuk.
Bij terugkomst nog een tijdje zitten kijken naar Finding Nemo dat op een gigantisch scherm getoond werd. Maar het werd kouder en deze film hebben we al een x-aantal keer gezien, dus niet het einde van de film afgewacht maar zo even 22.00 uur naar huis.

Een latertje dus vrijdagavond. Ook zaterdagavond een latertje. Heel gezellig en lekker ge-bbq-d bij vrienden in Tiel (onze oude buurt). De kinderen konden weer spelen met bekende vriendjes en vriendinnetjes en Hidde kon zijn Pokemon kaarten - die hij met vooruitziende blik had meegenomen - ruilen.

Weer een latertje na een hele gezellige avond.

Friday, September 3, 2010

11 Jaar alweer !!

Op 31 augustus 1999 werd onze eerste zoon geboren. En dat betekent dat hij dit jaar 11 jaar is geworden !! Zijn verjaardag werd in etappes gevierd.
Op zaterdag 28 augustus gingen Jelle en Bert een dagje treinen. Een rondje Randstad van Leiden naar Amsterdam, daarna naar Utrecht en toen via Den Haag weer terug naar Leiden. Allerlei verschillende soorten treinen gezien en in gezeten en dit keer ook nog in een type waarin Jelle nog nooit gezeten had.
Station Amsterdam

In Amsterdam het (replica) VOC-schip De Amsterdam bezocht, nog wat rondgewandeld in Amsterdam en natuurlijk ook nog een stukje met de tram.

De trein naar Utrecht was vol - enkele andere treinverbindingen waren uitgevallen vandaar dat het in deze trein extra druk was. In Utrecht richting de grachten voor een lekker broodje Mario!

Van Utrecht de trein naar Den Haag Centraal. Daar naar het Binnenhof gelopen. Geen bekende politici gezien - misschien waren er wel mensen binnen want de politie patrouilleerde wel op het plein (oa met een auto).

Ook in Den Haag nog een stukje met de tram gereden.

Zondag 29 augustus was de dag van cadeautjes, bezoek en taart ! Geen taart met een trein maar met een slang !


Dinsdag 31 augustus zijn echte verjaardag dus echt 11 jaar ! Voor de laatste keer getrakteerd op school - ja, dat krijg je in groep 8. Een jaar met allerlei 'laatste' keren.
Jelle heeft allemaal leuke cadeautjes gehad waarvan hij zeker zal genieten.

Oh ja, ik ben deze periode ook nog jarig. Ik ben niet vergeten hoor en ben ook verwend met leuke cadeautjes.