Sunday, January 30, 2011

Kooktalent

Afgelopen woensdag kwam Bert een avondje/nachtje naar het westen van het land en had ik een dagje vrij: ik hoefde niet te koken.
Niet dat Bert ging koken ! Nee !! Onze oudste zoon, een waar kooktalent, heeft een heerlijke maaltijd voor ons gekookt.

Het menu bestond uit aardappelkoekjes (helemaal zelf gemaakt : soort rosti-achtig), gevulde sla (met heerlijke zelfgemaakte vinaigrette), voor Hidde komkommer en paprika (die houdt niet van sla) en vegetarische schnitzels,hamburgers etc. erbij.
Heerlijk !!!
En als klap op de vuurpijl een echt lekker toetje. Wentelteefjes!!!!

Jelle mag vaker koken en dan doe ik met plezier de afwas !!!

Wandelen

Vorige week zondag was het niet heel denderend weer : wat bewolkt, somber maar toch zijn we lekker even gaan wandelen. We gingen richting Soest. Wandelen in de Soesterduinen, oftewel de Lange en Korte Duinen.

De Lange Duinen en de Korte Duinen vormen een stuifzandgebied nabij Soest. Het is het tweede Aardkundige Monument van Nederland, waarbij dit keer niet zozeer gekozen is voor een aardkundig object of patroon, maar voor een aardkundig proces: verstuiving. Er zijn niet veel terreintypen waar aardkundige processen zo duidelijk zichtbaar plaatsvinden als in een stuifzandgebied. Oude terreinvormen worden er afgebroken en nieuwe ontstaan.

Voor meer - geologische info - zie http://www.geologievannederland.nl/landschap/geologische-locaties/de-lange-en-de-korte-duinen.

Eerst een stuk bos doorgelopen. De kinderen konden lekker omhoog klimmen en naar beneden rennen en ook hebben de drie heren nog gekeken wie het beste met dennenappels tegen ver weg staande bomen kon gooien.

En toen de Lange Duinen. Erg indrukwekkend. Heel speciaal zo'n duinenlandschap midden in het land. Ondanks het niet zo goede weer was het heel erg druk. Het viel nog niet mee om een foto te maken waarop alleen wij stonden. Ook val je zonder hond redelijk op...... Voor Hidde gelijk een aanleiding om maar weer eens om een hond te vragen en toen dat niet meteen een positief resultaat gaf, ging hij zelf maar voor hond spelen....

De enkele boom die her en der midden in het duinenlandschap staan hebben vreemd gevormde wortels. Mooi om je onder te verstoppen!


Na de Lange Duinen door de Korte Duinen weer terug naar de auto. Zoals de naam al vermoedt zijn de Korte Duinen een stuk minder klein dan de Lange Duinen maar op hun manier zeker ook indrukwekkend.
We hebben een lekker middagje gewandeld en het droog gehouden !

Thursday, January 20, 2011

Niknaks, oros....

boerewors, Rajah curry poeder, pap. We hebben afgelopen weekend heerlijk Afrikaans gegeten. We hebben inkopen gedaan bij een Zuid-Afrikaanse winkel bij ons om de hoek. De kinderen liepen rond als in een echte snoepgoedwinkel. En dat was het ook voor hun. Ze zagen veel lekkernijen en wilden nog wel meer kopen maar dat bewaren we voor een volgende keer.
Oros is een aanmaaklimonade en de jongens vinden het erg lekker.

Dus moeders stond zaterdagavond in de pappot te roeren.....

Het is nog even wennen want we hebben in het nieuwe huis keramisch koken. Nu heb ik in Zuid-Afrika al die tijd elektrisch gekookt - als we tenminste stroom hadden - maar dat ben ik nu al weer verleerd. Dus helaas was de pap ietwat aangebrand maar gelukkig smaakte het er niet minder om !
Zo'n Zuid-Afrikaanse avond is zeker een herhaling waard !!

Monday, January 10, 2011

Verhuizen

Het weekend van 7/8/9 januari verhuizen we. Op vrijdag haal ik een busje op bij mijn zwager en schoonzus. Die vullen we vrijdagavond al met de eerste spullen uit de opslag.

Zaterdagochtend komen de hulptroepen. Ik rij met de bus vast naar Amersfoort, mijn ouders gaan mee en de rest gaat de vrachtwagen, waarmee mijn broer is gekomen, volstoppen.
Zaterdagmiddag rij ik nog een keer heen en weer met de bus.
Zondagochtend vullen we de bus met de laatste spullen uit de opslag. Deze opslag stond helemaal vol met onze spullen - plus wat we daarnaast nog hadden staan bij mijn ouders. Het is aardig wat. We moeten maar eens gaan ruimen !
Zie hieronder de, nu bijna lege, opslag.

Hier de laatste spullen in de bus.

Het nieuwe huis in Amersfoort staat nu vol met ingepakte kasten, dozen, banken. Dat wordt nog flink uitzoeken want er staat meestal niet op de doos wat er precies in zit, een heleboel is in kasten gepropt en niet logisch gedaan.

Op zondag kasten en bedden in elkaar gezet. Bert blijft daar nu wonen. De kinderen en ik gaan door de week gewoon naar werk en school en in het weekend naar Bert toe. Het wordt nog wel een tijdje dozen uitpakken, spullen uitzoeken, kijken wat waar komt te staan. Heerlijk om na zo lange tijd onze spullen weer bij de hand te hebben.

De snackbar, Chinees en Italiaan in de buurt hebben we al geprobeerd. Dat zit wel goed o:)

Kerstvakantie 2010 - 2011

* Volop sneeuw de eerste vakantieweek dus sneeuwpoppen bouwen (er werden nog wel eens delen sneeuwpop meegenomen door anderen voordat Jelle en Hidde de kans hadden deze af te maken), sleeen (kleine heuveltjes in het park waar je best lekker af kan glijden met of zonder slee), sneeuwballen gooien, wandelen.
* Niet geschaatst. Geen van allen hebben we schaatsen maar daar hadden we iets aan kunnen doen. Het is er gewoon niet van gekomen. Wel hebben de jongens op het ijs gelopen.
* Kerstavond hadden we een gezellige avond bij en met familie van Bert. Lekker gegeten, gepraat en meegezongen en gedanst met Michael Jackson op de Wii (Hidde weet meteen een cadeau voor zijn verjaardag).
* Eerste Kerstdag hebben we met z'n zessen gegeten. Bert, Jelle en Hidde hebben het eten gemaakt. Zie hieronder het menu.

* Tweede Kerstdag nog van de sneeuw genoten en de restjes van Eerste Kerstdag opgegeten.
* Jelle en Hidde hebben er lang voor gespaard maar nu kon het. Een mooie aanbieding dus daar gingen we. Ze hebben een Wii gekocht ! Getest op de tv bij opa en oma thuis - gebowld, Mario Cart, golfen. Het werkte allemaal prachtig. Nu wachten tot we verhuist zijn en dan kan de Wii aangesloten worden.
* De jongens en ik zijn een dagje naar het Museum van Oudheden geweest. Met name de afdelingen van Egypte en Griekenland vonden de jongens erg leuk en interessant. Ze hebben nog een tijd met lego zitten bouwen : pyramides en het Parthenon. Ook hebben ze nog bij een verhalenverteller het verhaal van Icarus gehoord. Een erg leuk museum voor mijn kinderen.
Het Museum is gebouwd rondom een heel mooi oud gebouw aan een van de mooiste grachten van Leiden, het Rapenburg. Erg indrukwekkend. Het museum heeft ook veel moderne gedeeltes die erg mooi binnen het oude passen.
* Kapper, Wii-en bij de bibliotheek, alle drie de Pirates of the Caribbean films gezien, lekker uitslapen.
* De laatste vrijdag van de kerstvakantie was het oplevering van ons nieuwe (huur)huis in Amersfoort. Voor het eerst dat Bert en de jongens dit zagen. Ze vonden het gelukkig ook wel een mooi huis. We verhuizen het weekend van 8/9 januari.
* Oudejaarsavond hebben we rustig thuis doorgebracht met spelletjes, Mr. Bean op TV, Top2000 op de radio, oliebollen, champagne. Opa en oma waren in Groningen dus we waren met z'n vieren. We hadden zelf geen vuurwerk maar hebben genoten van alle buurtgenoten die mooi vuurwerk hadden gekocht. Hidde ging nog bij een vriendje langs die zelf wel vuurwerk had. We lagen niet vroeg in bed.
* Een lekkere rustige gezellige vakantie.