Monday, March 14, 2011

Schaatsen

Al ruim 40 jaar kijk ik schaatsen op de televisie. De tijd van Ard Schenk en Kees Verkerk heb ik niet bewust meegemaakt, maar wel gezien, maar zeker vanaf Piet Kleine, Hans van Helden en Eric Heiden keek ik actief mee. De, volgens mij, Telegraaf had pagina's waar je tijden, tussenstanden, eindstanden op kon schrijven. Ik keek en schreef fanatiek mee.
Al heel lang wilde ik dit eens een keer live meemaken. En begin maart 2011 was het dan eindeijk zo ver. Op zaterdag 5 maart ging het richting Heerenveen. Mijn moeder ging mee en twee nichtjes van mij. Mijn moeder en ik met de auto vanuit Amersfoort en mijn nichtjes vanuit Haren, Groningen dus spraken we af elkaar in/bij het Thialf stadion te ontmoeten.
Om 14.00 uur begint het schaatsen, om 13.00 uur mag je naar binnen en om half een waren we er. Mijn nichtjes kwamen toevallig net op hetzelfde moment aanrijden. We zijn eerst nog even wat gaan eten in het restaurant. En daar spotten we onze eerste schaatster, ex in dit geval en nu coach, Renate Groenewold. Tuurlijk gaan we voor het schaatsen maar het is heel leuk om nu heel wat bekende namen in het echies te zien.
Thialf zat weer helemaal vol. Heleboel mensen zoals altijd uitgedost in de meest mooie oranje outfits. Ik heb wel oranje spullen maar die lagen nog in Leiderdorp... Wij hadden voor zitplaatsen gekozen en zaten aan de kant waar er van baan wordt gewisseld. De start is, naar gelang de afstand, op diverse plaatsen en ook een keer vlakbij ons.
Hieronder mijn moeder, een van mijn nichtjes en ondergetekende.

Er is nu veel meer schaatsen dan er vroeger was. Naast de nationale kampioenschappen, de sprint en allround EKs en WKs zijn er sinds 1985 de World Cup wedstrijden en sinds 1996 ook de WK afstanden bijgekomen. Zelf vind ik de EK en WK Allround nog steeds het leukst om te zien.
Om daar heen te gaan zat er dit jaar niet in. Wij hebben 1 dag meegemaakt van de finales World Cup wedstrijden. Deze dag zagen wij de 1500 meter mannen, 500 meter vrouwen en 3000 meter vrouwen.

Het was echt een hele belevenis om mee te maken. De hele sfeer is fantastisch. Op tv zie je het schaatsen zelf veel beter en word je ook niet afgeleid door alle andere schaatsers, alles wat er op het middenterrein gebeurd etc. Maar het is te gek om eens live te zien. De schaats(t)ers gaan veel sneller dan het lijkt op tv. Zoals gezegd, was het dus superleuk om een heleboel bekenden in het echt te zien.
De coaches stonden vlak voor onze neus omdat we dus bij de wissel zaten.
Tussen de wedstrijden door, als de zambonis de baan weer schoonmaken, laten piepjonge kunstschaats(t)ers hun kunsten zien op het middenterrein. Het dweilorkest De Glasblazers hield tijdens de pauzes ook de sfeer er goed in met lekkere meezingmuziek.

Na een middag met schaatsen, muziek, mensen kijken, meeschrijven en kletsen zijn we gezellig met z'n vieren nog iets gaan eten ergens in Heerenveen.
Het was een hele gezellige dag en zeker voor herhaling vatbaar.

Mensen: binnenkant, buiten, in de kamer, hoofd

De tweede week van de voorjaarsvakantie moest ik weer werken en pasten oma en opa op. Een echte 'mensenweek'.
Op dinsdag de binnenkant. Oma nam de jongens mee naar Corpus.

Een wandeling door het menselijk lichaam. Door het hart, het oor, de neus, de knie en heel veel meer. Ze hebben van alles bekeken en geleerd, oa ook over de eicellen en spermatozoiden. Een leuk en leerzaam museum.

De mens buiten. Daarnaast hebben de jongens met opa en oma een dagje doorgebracht bij mijn broer waar ze flink hebben meegeholpen in de tuin, oude schuren afbreken, afval verbranden enzovoort. Lekker buiten bezig geweest.
De mens in de kamer. Bert had ooknog een paar dagen vrij genomen en nam de kinderen op woensdag mee naar Amersfoort. Nadat ze eerst nog mee geweest om te stemmen. Kan je niet vroeg genoeg mee beginnen ! Een hokje rood maken mogen ze natuurlijk nog niet maar de stemkaart in de stembus doen wel. Ik vind het een plicht om te stemmen en dat wil ik de kinderen ook meegeven.
En als laatste de mens zijn hoofd.

Op de eerste schooldag na de vakantie kreeg Jelle uitslag van zijn Cito-toets. En hij heeft het werkelijk fantastisch gedaan !! Super gewoonweg. Hij is nog niet helemaal uit zijn keuze voor de middelbare school. Volgende week gaan we nog bij 1 school kijken en dat wordt het echt kiezen. En dan maar zijn hoofd blijven gebruiken op de middelbare school!