Saturday, May 7, 2011

Weer naar huis

Donderdag is weer een mooie dag. Het is weer wat warmer en we kunnen lekker buiten zitten. Bert en Jelle gaat een dagje treinen - van Berbra naar Kassel en weer terug - en de meeste anderen gaan een bezoek brengen aan Bad Hersfeld, een leuk plaatsje in de buurt.
Eind van de middag kunnen de kinderen opnieuw ponyrijden. Ze gaan op dezelfde ponies als gisteren, moeten ook weer helpen met borstelen, opzadelen, hoeven schoonmaken etc. Dit keer gaat de kinderen ook acherstevoren op hun ponies zitten. Dat vonden ze wel grappig maar gewoon was toch een stuk beter.
's Avonds eten we bij de Italiaan in het dorp. Lekker uitgebreid voorgerecht maar helaas waren de pizza's aan de dikke kant.
op vrijdag weer naar huis. Even na 10 uur is alles ingepakt en aan kant en kunnen we vertrekken. De kinderen willen niet weg en nemen uitgebreid afscheid van de dieren en de boerderij. We rijden eerst nog een stuk door het Hessense landshap voordat we verder gaan via de snelweg.
Bij Wesel gaan we de snelweg in om daar iets te eten. Een saai stadje (qua architectuur dan: allemaal saaie gebouwen, met name in de winkelstraat). Wel leuke ezels in het centrum en een Italiaans restaurant in zo ongeveer het enige leuke gebouw in Wesel waar we lekker gegeten hebben.


Om 5 uur zijn we weer thuis na een heerlijke week vakantie in Duitsland.

Rest van de vakantie

Op woensdag zijn we een dagje in en rond de boerderij gebleven. De kinderen gingen ponyrijden. De ponies stonden niet klaar gezadeld en wel : nee, eerst moesten ze uit de wei worden gehaald, toen geborsteld, hoeven schoonmaken - met name Hidde heeft daar talent voor -, opzadelen, een hoofddeksel op, paarden naar buiten en dan eindelijk rijden. Jelle reed op Velvet, Julia op Rico en Hidde op een IJslands paard, Hrafisa. Ze vonden het fantastisch. Een flink stuk gereden waarbij ze ok nog een stukje in draf gingen. Daarna helpen met afzadelen, in de stal zetten en eten geven.




De rest van de dag hebben de kinderen zich vermaakt in de speeltuin, op de trampoline, op de poolbiljart tafel, pingpongen, tafelvoetbal etc.
Om vijf uur stond de tractor met kar erachter klaar. We worden naar Tannenburg gereden - heen via de toeristische route. Het is best koud maar de trip er naar toe is leuk door het bos, het weiland, berg op, berg af. Net als we bij de burcht aankomen begin het te regenen. We hebben het net droog gered ds. We eten in Tannenburg, een burcht uit 1300 die flink gerestaureerd wordt en dat ook nodig heeft. Een klein restaurant met aparte kaart. Al we weer worden opgehaald moeten we nog even wachten op het toetje. De terugreis gaat snel; de kortste route. En dat is maar goed ook want het is vreselijk koud.

Tuesday, May 3, 2011

Vakantie 3

Op dinsdag een hele interessante dagtrip naar Point Alpha gemaakt. Het meest oostelijke grensstation van de Amerikanen tijdens de Koude Oorlog. Hier heel veel interessante informatie over de tijd van de 'muur'. Er staat nog een stuk muur, uitkijktoren, de barakken waar de Amerikanen in verbleven, tanks, jeeps, munitie. Ik heb nog op de plek gestaan waar in 1995 Helmut Kohl, George S. Bush en Michael Gobartsjov een speciale award kregen voor hun werk in de jaren 80 en 90. Het was er wat koud en winderig maar erg interessant.



Daarna zijn we naar Eisenach gereden om daar bij een pizzeria te eten en het stadje wat te verkennen. Het is toch wel iets anders om door voormalig Oost-Duitsland te rijden. De wegen zijn een stuk slechter, toch iets andere soort huizen, minder winkels in de dorpjes.

Voor de kinderen begon deze dag erg leuk. Ze hebben beide tractor gereden. Met een beetje hulp van de boer ging dat heel goed en vonden ze het fantastisch.Zie hierbij het bewijs.





's Avonds zijn Bert, Jelle en ik op hertenjacht gegaan. Op een gegeven moment zie wel wel 20 kleinere en 3 grote herten in een weiland vlakbij het bos. Later blek dat dit damherten zijn die door iemand worden gefokt. Geen wilde dus. We zien nog wel een vos en een ree die voor ons oversteekt. Dus niet helemaal voor niets gegaan. Blijft leuk om op zoek te gaan naar wilde dieren. Er schijnen hier ook aardig wat everzwijnen te zitten maar die hebben we dus helaas niet gezien

Vakantie 2

Het is het afgelopen weekend mooie weer geweest en ook de maandag begint goed. We rijden naar Schmalkalden, voormalig Oost-Duitsland, waar we Schloss Wilhemsburg bezoeken. Staat voor een groot deel in de steigers maar is toch nog heel leuk om te bezoeken. Paar mooie zalen, mooie kerk, hele oude muurschilderingen en veel informatie.



Jelle doet nog een 'optreden' in een mooie daarvoor geschikte zaal en als klapstuk : Hidde en Julia trouwen. In een gedeelte van het kasteel waar echte trouwerijen mogen plaatsvinden vindt de ceremonie plaats. Jelle als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand en hij doet het fantastisch. Het bruidspaar is een beetje giebelig maar het komt helemaal goed !

Als traktatie voor het bruidspaar rijden we naar een zomerrodelbaan. Heel erg leuk alleen was het daar boven op de berg heel erg koud. Van boven de 10 graden en zon in het dal naar bewolkt en 5 graden bovenop de berg. De kinderen hebben wel genoten van het rodelen en wilden heel veel keer ! De volwassenen gingen of mee of warmden zich op in het nabijgelegen gasthaus.


's Avonds lekker thuis gegeten - voor het eerst binnen - en ook nu gingen Bert, Chris en de kinderen op wildjacht. Dit keer 1 ree en 2 hazen

Vakantie 1

Zaterdag geen koninginnedag in Nederland maar al vroeg op weg naar Duitsland. Om half 2 komen we in Nenterhausen aan, in de deelstaat Hessen, niet ver van de vroegere grens tussen Oost- en West-Duitsland.
De familie komt een uurtje later en dan zijn wij al geinstalleerd in een van de twee huisjes die we hebben gehuurd op een groot boerderijcomplex.
Zie : http://www.gutshof-baumbach.de/


De kinderen ontdekken het speeltuintje, de boomhut, de dieren (paarden, zwijntjes, schapen, konijnen) en de grote gemeenschapsruimte met tafelvoetbal, pingpongtafel, badmintonrackets.

Om 6 uur, als we net eten aan het koken zijn, komt Werner van de boerderij om ons een rondleiding te geven.
We zien nu ook net geboren konijntjes - zo lief -, de hooizolder - zo leuk -, de trampoline en pooltafel - wat gaaf ! - en nog veel meer. We zien nog een hele oude boerderij met mooie vloeren, trappen, oude haarden waarvan een deel al als vakantiewoning is omgebouwd. Werner is erg enthousiast en verteld ons een heleboel leuke en boeiende dingen over de boerderij. Ze verhuren nu veel huisjes en hebben nog een groot stuk bos (voor het hout) maar boeren niet echt meer.
Zondag gaan we naar een antiek- en vlooienmarkt in Bad Sooden-Allendorf. Weinig antiek, veel vlooien..... Hidde heeft nog een paar mooie stukken steen gekocht en we zagen nog een leguaan wandelen. Daarna naar in het stadje gegeten en de kinderen ging zelf op stap om ergens een ijsje te scoren. Ook in het Duits lukt dat wonderwel.
We gingen nog op weg naar een ander dorp waar een sprookjesfestival zou plaatsvinden maar daar was weinig van te vinden en parkeerplaatsen waren er al helemaal niet meer. Besloten om maar naar huis te gaan wat iedereen prima vond. 's Avonds zijn Bert en Chris en de 3 kinderen nog op wildjacht gegaan maar hebben niets gezien.

Monday, May 2, 2011

De maand april

Wat een lekkere maand was april 2011. Veel zon en lekkere temperaturen. We hebben lekker gewandeld - naar de Soesterduinen- en gefietst - naar de randmeren.

We hebben nu alle vier een fiets in Afoort. Jelle had een nieuwe nodig voor als hij straks naar de middelbare school moet fietsen, Bert zijn fiets staat daar gewoon al, ik heb in Leiden een tweedehands gekocht - hiervoor dank ik een vriendelijke collega - en voor Hidde kopen we een 2dehands fiets in Afoort. Dat laatste viel nog niet mee. Tweedehands jongensfietsen in die maat en voor leeftijd zijn nauwelijks te vinden. Je kan heel veel meisjesfietsen krijgen maar voor jongens is het heel moeilijk. Zelfs Marktplaats werkt niet echt. De jongens raggen de fietsen af. Gelukkig zagen we een leuke unifiets voor hem en daar fietst hij nu in Afoort op.
Met Pasen een lang weekend vrij.
Jelle heeft paasvuur met scouting. Zie http://www.youtube.com/watch?v=e9Lm9L_kP8Q
voor een YouTube filmpje hiervan.
We gaan brunchen bij mijn broer, waar de kinderen nog wat eieren vinden (wij kwamen wat laat aan dus de meeste eieren waren al gevonden door andere kinderen) en ze heerlijk gaan kano-en in de slootjes achter het huis van mijn broer en schoonzus.