Friday, September 23, 2011

Appelpluk

2011 : een goed appel- en perenjaar ! De kinderen hebben sinds een aantal jaren een appelboom-rekening. Deel van de rente op die rekening wordt niet in geld maar in appels uitgekeerd.

De kinderen zijn 'eigenaar' van een biologische appelboom. Jaren hadden we deze appelbomen op een boomgaard in Tuil maar die doet het niet meer. Nu hebben we een boom in Lisserbroek. Beide bomen hebben Elstar appels.

De afgelopen twee zondagen die kant opgereden om appels te plukken. Ook voor de bomen van de jongens is het een goed jaar. De kans is heel groot dat er dan volgend jaar weinig of geen appels aan de bomen zitten. Maar dit jaar kunnen we er van genieten.

Dus dat wordt veel appeltaart, appelcake, appelflappen, appels. Jelle en Hidde houden niet echt van appelmoes en ook de appelsap die ik van de appels kan maken vinden ze helaas niet lekker. Dus we zullen er ook maar aardig wat van weggeven.

Jelle


September 2011, Jelle, 12 jaar, 153 cm lang. Nu twaalf jaar, een echte puber en op de middelbare school ! Dat is even wennen! Hij doet TTO Vwo (dus twee talig VWO) wat inhoudt dat 70% van de lessen in het Engels gaat, zoals geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, wiskunde en ook gym. Daarnaast heeft hij natuurlijk gewoon Engelse les, maar ook Nederlands, Frans en Spaans. Een vol programma. Met lessen van 70 minuten heeft hij nu max. 5 lessen op een dag. Meeste dagen tot 15.10 uur school. En dan nog huiswerk. De ene dag wat meer dan de andere maar er worden al volop SO's gegeven dus dat is af en toe al flink leren.

Grappige is dat deze week zowel Jelle als Hidde alle landen van Europa (West en Oost) moeten leren en hun hoofdsteden. Alleen moet Jelle dit in het Engels doen.

Nog steeds treinengek natuurlijk ! Gaat regelmatig op de fiets de stations in Amersfoort en soms directe omgeving af om treinen te spotten. Zijn kamer is meestal niet te stofzuigen omdat er weer een mooie modelspoortreinbaan is gemaakt.
Hij heeft dit jaar al diverse keren alleen de treinreis gemaakt tussen Leiden en Amersfoort en vv.

Ook zit Jelle nog steeds op scouting. Al sinds januari in Amersfoort bij de scouts. Volgende week zal hij eindelijk geïnstalleerd worden. Ze doen veel leuke dingen en gaan regelmatig het bos in. Hij vindt het nog steeds superleuk.

Houdt verder van lezen (Nederlands en Engels), struinen op het net voor treinenweetjes, spelen op de Nintendo DS/WII, fietsen, koken, eten, tv kijken.

Hidde


September 2011. Hidde, 9 jaar, 140 lang.
Na de zomervakantie begonnen in groep 7 op een nieuwe school. Een klas met 19 kinderen - waarvan ongeveer 8 nieuw op deze school - en een meester. Elke woensdag- en vrijdagmiddag vrij. Dus anders dan de meeste andere scholen waar je vanaf groep 5 ook op vrijdagmiddag naar school gaat. De eerste weken hoeft Hidde nog niet over te blijven en fietst tussen de middag naar huis voor een boterhammetje. De eerste speelafspraken zijn al snel. Hij is snel gewend op zijn nieuwe school en heeft het naar zijn zin.
Voor het eerst moet hij op de fiets naar school. Tot nu toe was het 5 minuten lopen, met de auto of aan de overkant van de straat. Hij fietst er ongeveer 10 minuten over. Sinds ik werk blijft hij 3 dagen per week over.

Sinds dit seizoen zit Hidde op voetbal. Toen hij begon mocht hij meetrainen maar zou hij pas na de winterstop in een E-team kunnen komen. Als vrij snel echter blijkt dat de laagste E-teams, de E3 en de E4, niet genoeg leden hebben en komt Hidde al vrij snel in de E3 terecht. Bert wordt gebombardeerd tot leider. Dus nu 2x per week training en zaterdagochtend wedstrijd. Hidde is linksbenig en speelt meestal links op het middenveld. Hij kan heel snel rennen.

Hij heeft nog een les breakdance gedaan bij een dansschool maar de sfeer/groep beviel hem niet en hij wil daar niet heen. Maar misschien wil hij op wel op judo of toneel of..... Hij vindt zoveel dingen leuk.


Hidde houdt verder van spelen op de Nintendo en WII, lezen van stripboeken, spelen met Lego, tv kijken, voetbal spelen en voetbal kijken - Ajax, Barcelona en Orlando Pirates zijn zijn favoriete clubs -, spelen met vriendjes, een zooitje maken van zijn kamer en niet van opruimen.

Is erg nieuwsgierig, wil veel weten en leent veel weetjesboeken uit de bieb. Hij mag er tien per keer meenemen en dat gebeurt meestal dan ook !

Thursday, September 22, 2011

Octopus ??


Hidde vertelt mij iets over een jongetje uit zijn klas. Hij beschrijft het jongetje voor me. "Hij is donker en hij heeft van die tentakels op zijn hoofd" .....
Kon hij toch even niet op het woord voor dreadlocks komen....

Monday, September 12, 2011

Ondanks de regen


Zelfs alle regen deze zomer levert af en toe iets moois op. Zoals deze mooie lucht met mooie regenboog.