Friday, August 24, 2012

Vakantie 2012

Vakantie 2012. Dit jaar wat anders dan anders. We gaan niet kamperen en huren voor een week een huisje vlak bij Le Puy-en-Velay, in het zuiden van de Auvergne, tegen de grens aan met de Ardeche. In tegenstelling tot de vorige twee keer dat we op vakantie naar Frankrijk gingen hebben we deze vakantie heel mooi weer en hoeven we niet te verhuizen naar betere oorden.
We brengen eerst een paar dagen door in Montcriol bij opa en oma. Hierboven zie je Hidde in het - lekke - zwembad in de tuin van oma en opa. Het ziet er hier heel goed uit - het zwembad dus - maar de jongens hebben er niet in kunnen zwemmen. Te lek.

 Hidde speelt met Rocky, de hond van de vriend van de buurvrouw. Verder zijn we een paar keer naar een meer geweest. Een keer naar Cunhlat. Een dorp vlakbij opa e oma met een klein plan d'eau Daarnaast naar Lac D'Aubusson geweest. Een groter meer met meer recreatiemogelijkheden. De kinderen vermaakten zich prima met dobberen op het luchtbed of in een band.



Na een paar dagen vertrekken we naar het huisje ongeveer 200 km zuidelijker . Een van de eerste dagen gaan we een treinrit maken. Na afloop van de rit mag Jelle mee om de trein eerst een aantal wagons te laten parkeren en dan de trein zelf in de loods te zetten.


 Dit is geen mist die door de bomen komt maar de stoom van de stoomtrein. Mooi gezicht met die zonnestralen erdoorheen.

 Forest Adventure. De jongens gaan klimmen, tokkelen, klauteren, glijden etc. Ze vinden het fantastisch ! Ook Bert probeert een route maar vindt het na 1 keer meer dan genoeg. Jelle en Hidde gaan lekker door en wij kijken vanaf beneden, roepen aanwijzingen, houden af en toe ons hart vast en maken foto's.

 Met een beetje hulp van een andere Nederlander gaat Hidde op een skateboard naar de andere kant.

 Het vakantiedorp - vertaling van de Village de Vacances waar we zitten - is gelegen halverwege een oude vulkaan waar vroeger een kasteel op heeft gestaan. Een groot deel van de top bestaat uit zulke mooie basaltzuilen. Er staan nog een aantal onderdelen van het kasteel.















Bert en ik klimmen naar de top en hebben vandaar een mooi uitzicht op een deel van het vakantiedorp. De kinderen liggen nog in het zwembad - net niet te zien op de foto. Ligt links van het ronde gebouw, net achter de kerstboom die je in het midden ziet staan.
We maken een aantal wandelingen die week. Het is een schitterende streek waar we zitten : overal oude vulkanen, mooie uitzichten, af en toe bos.
 Het zwembad op het Village de Vacances waar de jongens vrij veel te vinden waren. Die week veel tijd doorgebracht - met name Hidde - met Marie, een Belgische.
 De drie heren van der Ham gaan een middagje kano varen op de Loire. Jelle vaart alleen en Bert deelt een kano met Hidde. Het is meestal niet diep, zitten wat aardige stroomversnellingen in en het gaat prima. Jelle moest nog wel één keer uit de kano omdat hij vast zat achter een grote rots en daar niet meer varende vandaan kon komen.















Weer een wandeling. We wandelen naar de top van een oude vulkaan in de buurt en genieten van het mooie uitzicht.


 In Frankrijk is fietsen heel populair. Natuurlijk de Tour de France maar ook op een spoorbaan rijden is een populaire bezigheid. Er zijn een groot aantal banen in Frankrijk. Wij zijn op de bonnefooi naar een baan toegereden en mochten fietsen omdat er toevallig een annulering was. Anders hadden we mooi weer de volgende dag ofzo terug kunnen komen. De jongens hebben goed hun best gedaan. Heen gingen we naar beneden. Terug omhoog : Bert en ik hebben het eerste deel gefietst maar de jongens wilden toch laten zien dat ook zij omhoog kunnen fietsen.
 Daarna was het uitrusten en dobberen bij een rond vulkaanmeertje.


We hebben een heerlijke week. Een eenvoudig huisje, geen tv, wel - heel langzame - wifi in de kantine, allerlei activiteiten voor de kinderen waar onze kinderen niet aan hebben meegedaan, twee keer lekker pizza gegeten in het dorp, een heerlijk zwembad dus, fantastische wandelingen in de buurt, en de hele week heel heel mooi weer. Alleen maar zon en boven de 30 graden.

De laatste dag zie je alle Fransen - de meeste gasten zijn Frans met een paar Nederlanders en een paar Belgen - ijverig hun huisje schoonmaken. Ik heb wel afgewassen, opgeruimd, geveegd maar verder niet veel. De ochtend van vertrek komen ze het huisje inspecteren. Het eerste probleem : er was 1 bord te veel !!! Was echt even een probleem. En toen werd de dweil geinspecteerd maar die was niet nat ! Zijn wij toch niet gewend in Nederland - als Nederlanders. We hebben maar betaald voor de eindschoonmaak. Voor de volgende keer een huisje in Frankrijk weet ik dat we het zelf schoonmaken. Geen idee of dat in heel Frankrijk geldt maar in ieder geval wel voor VVF huisjes !

We rijden naar Polignac, een oud kasteel boven op een oude vulkaan. Indrukwekkend. De Donjon is nog redelijk intact - wordt momenteel gerestaureerd. Een groot terrein waarop diverse gebouwen hebben gestaan en gedeeltelijk nog staan en waar honderden jaren de adel heeft gewoond. 
Na Polignac rijden we door. We komen tot Ambert waar we boodschappen doen en heerlijke ijsjes eten. Ze zien eruit als kunstwerkjes en smaken heerlijk.
 
Terug in Montcriol. Spelletjes voor het eten, Olympische Spelen kijken, en een middag stromatolieten en ander gesteente met opa gaan hakken.  We hebben een heerlijke twee weken gehad in Frankrijk.