Sunday, September 23, 2012

Bloemen

Het is het Jaar van de Bij. In Vathorst besteden ze daarom extra aandacht aan de bijen, die het moeiljk hebben. Om ze te helpen hebben de gemeente en ontwikkelingsbedrijf Vathorst op braakliggende terreinen in de wijk bloemen met nectar ingezaaid.


 Er ziet er superleuk en fleurig uit, en je mag de bloemen ook plukken o:) Tuurlijk wel wat laten staan voor andere mensen, maar zeker ook voor de bijen, vlinders en andere insecten. Een prima idee om braakliggende terreinen zo te gebruiken - en van mij mag dat zo blijven !



Friday, September 21, 2012

Wij hopen op heel veel zon !

Natuurlijk wil iedereen wel lekker veel zon ! Maar wij willen graag een beetje extra. Begin september zijn eindelijk - na een paar keer uitgesteld ivm kapotte auto's en slecht weer - de zonnepanelen geplaatst.

Zoals met de meeste klussen is het voorwerk het meeste werk. Dus een heel raamwerk op het dak maken waar de zonnepanelen op worden geplaatst. Binnen in huis hangt een mooi klein kastje op zolder. Daaraan kan je precies zien of er zonne-energie binnenkomt en hoeveel.

Ook op bewolkte dagen komt er nog zonne-energie binnen. Maar natuurlijk hopen we op een mooie lange nazomer met veel zon (maar dat lijkt er nog niet op ...)





Weet je wat ik niet zou willen missen : Vissen !


Hidde heeft er een nieuwe hobby bij !

Aan het eind van onze straat bevindt zich een leuk meertje. De bedoeling is dat dat verder uitgediept zal gaan worden, groter gemaakt gaat worden en dat er ook een strandje wordt gemaakt. Dat zullen we volgend jaar eens bekijken. Dit jaar er nog niet in gezwommen maar wel in gevist. Een aantal jongens uit de buurt hebben vishengels en Hidde had al een paar keer meegevist.

Toen werd het tijd voor een eigen hengel. In een hengelzaak in Amersfoort Zuid een hengel gekocht en toen kon er worden gevist. En dat gaat best goed. Met name voorntjes worden veel gevangen.
En weer teruggegooid later; zo hoort dat.

Hidde komt meestal net zo nat terug als de vissen zelf o:)



13 jaar alweer !

Dit jaar werd onze oudste zoon alweer 13 jaar. Op school heeft hij nog getrakteerd : allemaal lekkere dingen uit de Zuid-Afrikaanse winkel : niknaks (chips), astro's (kleine chocoladesnoepjes die qua smaak wat op kitkat lijken) en biltong (gedroogde reepjes vlees). Hidde hoopte nog dat er wat over zou zijn 's middags maar dat was voor hem helaas niet het geval.

De dag dat we Jelle zijn verjaardag vierden had hij het druk. Eerst 's morgens de eerste bijeenkomst van scouting - vandaar dat hij zijn scouting overhemd nog aanheeft -, toen met Bert naar een treinenbeurs om zijn verjaardagscadeau te kopen - en toen 's middags kwam er nog visite.


We konden heerlijk buiten zitten en genieten van taart en cake.










 's Avonds hebben we wel binnen gezeten en heel gezellig met z'n allen gegourmet. Met een nog overhaast aangeschafte extra gourmettoestel hadden we allemaal plek en een pannetje.
 
Hier naast Hidde grote neef Steven samen met zijn Auke.

Op Jelle zijn kamer ligt al een hele tijd een treinbaan. Hij heeft een analoge treinbaan en heeft vandaag voor zijn verjaardag een digitaal deel gekregen. Gelukkig kan hij dan samen gebruiken. Nu ligt er dus een digitale uitbreiding bij. Binnenkort maar weer eens opruimen zodat ik weer eens kan stofzuigen o;)

Japan

Een neef van Bert woont in Japan en was voor een korte vakantie in Nederland met zijn vrouw. Ze verbleven op de Eemhof; lekker in de buurt bij ons dus. We hebben met z'n 6-en een dag doorgebracht op de Eemhof en in Amersfoort.
Een hele zonnige warme zondag. De warmste zondag van dit jaar. Voor Bert zijn neef en vrouw was het lekker weer. In Japan waar zij wonen is het deze tijd van het jaar veel en veel warmer.

We gingen eerst waterfietsen op de Eemhof. Dat stelde niet veel voor. Een heel klein stukje water waar gewaterfietst kon worden. We hadden gehoopt om in de hele Eemhof te kunnen fietsen maar de wateren zijn - helaas - niet met elkaar verbonden.

Daarna naar Amersfoort. Daar hebben we eerst heerlijk zitten lunchen op het Lieve Vrouwenkerkhof. Met muziek erbij want het was het weekend van Dias Latinos. Dus zuiderse klanken gedurende onze lunch.
Daarna maar weer het water opgezocht. Een boottochtje door Amersfoort heen. Altijd leuk. Ook een Engelse uitleg erbij.
Tot slot naar ons huis en daar gedronken, gegeten, verder gepraat. Het was heel gezellig en erg leuk om Bert zijn neef en zijn vrouw na vele jaren (weer) te zien.

Fietsen


 Deze zomer niet veel gefietst maar gelukkig kon het wel een paar keer. Ten noorden van Amersfoort fiets je richting Bunschoten/Spakenburg en kom je uit bij de randmeren. Daar zijn ook leuke strandjes om een middagje te vertoeven.

Jelle met hier Flevoland op de achtergrond.
We blijven in de provincie Utrecht fietsen fietsen langs de grens met Gelderland en zien dus Flevoland aan de overkant.
In dit gebied is in 1916 een watersnoodramp geweest. Er hangt een uitleg van tot waar het water precies gekomen is.

Op 13 en 14 januari 1916 voltrok er zich in Nederland een watersnood rond de Zuiderzee. Een stormvloed viel samen met een hoge afvoer op de rivieren. Als gevolg braken op tientallen plaatsen de dijken en was daarnaast op veel plaatsen sprake van schade aan binnenbeloop en bekleding van de dijken. In de provincie Noord-Holland vielen 19 doden, terwijl er bij diverse scheepsrampen op zee nog eens 32 mensen omkwamen. Koningin Wilhelmina bezocht de getroffen gebieden.

Thursday, September 20, 2012

Logeren

 In de zomervakantie hadden we ook nog een paar dagen een vriendje van Hidde te logeren. Nou, die was nog geen half uur bij ons thuis of ze konden al onder de douche !!
Het is de bedoeling dat er huizen komen voor ons huis maar met de ingestorte huizenmarkt kan dat nog heel lang duren. En dat vinden wij niet zo erg. Nog een redelijk vrij uitzicht - er staat alleen een grote loods van de bouwmaatschappij -, bloemen, modder, grote bergen aarde, konijnen, fazanten, hutten voor de jongens. Hidde vermaakt zich daar prima. En hij is dus niet de enige .... o;)

 De jongens hebben veel buiten gespeeld, maar natuurlijk ook binnen met computer, WII etc. Het weer was redelijk. Bert is nog met de 3 jongens gaan kanoen. Vanaf Bunschoten/Spakenburg kan je zo het randmeer op. Ik begreep later van Bert dat het er niet zo diep is als je aan de kanten blijft. Het kon dit jaar nog met : met z'n 4-en in een boot. Volgend jaar zijn de jongste twee vast te groot om naast elkaar te zitten.

Het logeren voor de jongens was weer veel te kort. Er komt wel weer een volgende keer !