Thursday, February 28, 2013

Egypte en Canada

En dan ook nog Zwolle, Schiphol, Amsterdam en Den Haag. Een hele wereldreis dus. Jelle en Bert gingen aan het eind van de voorjaarsvakantie een dagje op stap.

Met de trein natuurlijk. Eerst van Afoort via Zwolle naar Amsterdam. Ja, kleine omweg, maar dan kon er gereden worden op de nieuwe Hanzelijn.
In Amsterdam naar de Amsterdam Expo. Een tentoonstelling over Toetanchamon.

Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten

Negentig jaar na de ontdekking in de Vallei der Koningen, gaat de graftombe van Toetanchamon opnieuw open. Dit keer in Amsterdam. Levensecht!
Negentig jaar geleden, in november 1922, ontdekte de Engelse archeoloog Howard Carter de onaangeroerde graftombe van de Egyptische farao Toetanchamon. Het graf in de Vallei der Koningen was ongeveer 3.300 jaar oud. In de tentoonstelling Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten kruipt u in de huid van Howard Carter en beleeft u een van de grootste sensaties uit de geschiedenis van de archeologie.
Toetanchamon fascineert: zijn gouden masker behoort tot de bekendste afbeeldingen van deze planeet. Zijn mysterieuze dood op jonge leeftijd, zijn legendarische schatten en de altijd weer aangehaalde ‘vloek van de farao’s’ vormen inspiratie voor onze verbeelding.

In deze gouden kist zaten de ingewanden van Toetanchamon.
 Hier de laatste sarcofaag. De eerste sarcofaag was van steen, daarin een van goud - zie het plaatje daaronder - en als laatste dus deze.



Na deze leuke en interessante tentoonstelling hebben Jelle en Bert de trein naar Schiphol genomen en daar iets gegeten. Toen onderweg naar Den Haag. In Den Haag wat geshopt, thee en taart gegeten en toen de tram naar het Omniversum.

Daar  draaide onder andere  de film Rocky Mountain Express. 
Rocky Mountain Express leidt u door het historische verhaal over de aanleg van de eerste transcontinentale spoorweg van Canada. Dit enorme transcontinentale project is een lang stalen lint dat al slingerend duizenden kilometers dwars door bijna ondoordringbare bergketens en langs prachtige meren heen voert. Onderweg geniet u van de adembenemende uitzichten en schitterende landschappen.

Een schitterrende film. Natuurlijk extra mooi door het grote ronde scherm van het Omniversum.


 En toen weer naar huis na deze leuke dag. Geen omweg deze keer; gewoon rechttoe rechtaan de trein van Den Haag naar Afoort.

Friday, February 22, 2013

Ajax

Gisteren, donderdag 21 februari, is Ajax in de Europa League uitgeschakeld door Steaua Boekarest. Voor twee mannen hier in huis een hele deceptie.

Vorige week, donderdag 14 februari, zag de (Ajax) toekomst er nog een stuk zonniger uit. Alhoewel het buiten sneeuwde en koud was, was in de Arena de stemming een stuk warmer. Daar genoten Hidde en Bert (met een collega van Bert op bijgaande foto) van een VIP arrangement.

Eerst een heerlijk diner, daarna een leuke wedstrijd - die Ajax won met 2-0 - en daarna nog meer hapjes en drankjes. 
Ze hadden goede plaatsen in het stadion en konden alles goed zien. Het zag er hoopvol uit dus voor een week later. Helaas mocht het dus niet zo zijn.
Maar van de wedstrijd op 14 februari hebben ze in ieder geval genoten.

Friday, February 15, 2013

Winterweekend

Het weekend van 8/9/10 Februari 2013 was een echt winterweekend.
Eerst werd er voor de deur een aardige sneeuwpop gemaakt.

 Zondags gingen we wandelen in het bos bij Baarn. We volgden de witte paaltjes..... Is dat handig als er veel sneeuw ligt ????

 Het was echt heel erg mooi in het bos.  Lekker stuk gewandeld en ondertussen ook sneeuwballen gevechten gehouden.