Tuesday, October 29, 2013

En toen was de herfstvakantie al weer voorbij

Na onze heerlijke zomervakantie begon al snel het gewone leven : werk, school, voetbal, scouting.
Beide heren nu naar het voortgezet onderwijs dus de eerste dag na Zuid Afrika werd doorgebracht met onder andere boeken kaften.
September / oktober : naar school, huiswerk maken. Maar ook weer voetballen. Hidde zit nu in de D1; voor het eerst een elftal en voor het eerst een groot veld. Vooral de buitenspel regel is wennen. Ze gaan steeds beter voetballen maar dat resulteert helaas nog niet in klinkende overwinningen.


Jelle heeft besloten om nog een jaartje scouting te doen. Dat hield in dat hij wel een nieuwe scouting bloes moest hebben want de vorige was echt te klein. Ik dus naar Leusden gefietst om die op te halen en 's avonds zitten pielen om van de oude alle badges af te halen en die weer op de nieuwe te bevestigen. En toen kwam hij meteen na de eerste dag scouting thuis met een heleboel verfvlekken die er niet meer afgaan...... Daar moet hij dus de rest van het jaar mee doen. Ik ga niet weer die badges eraf halen o:)


Begin oktober ga ik een weekendje naar Drenthe om met 3 van mijn nichten te gaan wandelen. Het is heerlijk weer, we wandelen over hei, door bos en door dorpjes heen, lachen, kletsen, gaan lekker uit eten, genieten van het ontbijt bij een B&B, zien paddestoelen en ooievaars. Kortom een heerlijk weekend.



Op de zaterdag dat ik in Drenthe zit krijg ik een SMSje dat nieuwe huisgenoot Luna is gearriveerd. Een kitten van 3 maanden oud. Ze is supersnel als ze door het huis heenraast en we moeten echt uitkijken dat ze niet zomaar naar buiten glipt. Daar mag ze nog niet heen. Ze kan al wel heel verlangend door het raam naar buiten kijken en maakt dan al ruzie met buurpoes Siepie. Dat wordt nog wat !

Op dit moment is ze helaas ziek en we zijn net bij de dierenarts geweest. Ze heeft waarschijnlijk niesziekte : heeft een prik gehad en zit nu aan de antibiotica. Bijna iedereen met katten weet dat het meestal niet meevalt om pillen naar binnen te krijgen.. Inderdaad : ze trapt niet in de truuk om het in een stukje vlees of ander eten te doen dus moeten we het zelf naar binnen krijgen. Gelukkig is nog klein dus redelijk goed vast te houden. Nog 14 dagen antibiotica......

Ze is er dol op om achter balletjes aan te rennen en slaapt graag bij ons of bij Hidde op bed. Bij Jelle mag ze niet komen; die is bezig met een treinbaan en ze mag er niet bovenop springen.


In de herfstvakantie gaat Jelle bij opa en oma logeren en krijgt Hidde vriendje Bas te logeren. Hier zitten de heren samen op de computer Mindcraft te spelen.

Op woensdag neem ik vrij en fiets ik met de heren naar Leusden naar het zwembad. Het is herfstvakantie dus echt druk. Maar dat deert de heren niet. Geduldig staan ze in de rij voor de opblaasbaan in het grote bad of voor de glijbaan.


 Na afloop nog een smurfenijsje en dan fietsen naar huis.

Op de heenweg hadden we ontzettende wind tegen wat met name Bas erg tegenviel. Hij fietst dan ook op een onbekende fiets voor hem (die van Bert). Terug hadden we wind mee en ging het lekker snel. Geen regen : die was net over toen wij op de fiets stapten.


Bert is altijd in de herfstvakantie jarig en de laatste jaren gaan we dan met zijn vieren een dagje uit. Zo ook dit jaar. Het werd een dagje Amsterdam.
Met de trein er heen (natuurlijk) en als eerste met de pont over het IJ en naar het EYE filmmuseum.


Daar hebben de kinderen eerst met een ipad een tour gedaan door het museum waarbij ze oude stukjes film zagen en bekende figuren (oa Darth Vader) die hun dingen vertelden.
In de kelder kan je allemaal dingen doen zoals een filmquiz, een filmpje maken met behulp van het groene doek en stukjes film kijken. Hieronder maken de kinderen patronen op het doek. Elke keer weer een andere kleur. Je gaat voor een soort camera staan, beweegt je lichaam op welke manier dan ook en er komen kleuren en vormen tevoorschijn.
We eten in het EYE museum, bekijken nog een tentoonstelling met allemaal stukken film uit de jaren 1900-1940, gefilmd in Indonesie en nemen de veerboot terug.

We lopen via het Damrak en de Dam naar het Rokin waar we heerlijk toerist in eigen land gaan zijn en een rondvaartboot nemen. Een koninklijke nog wel !
Het is best leuk om alles weer eens vanaf het water te zien. We varen door de grachten, over het IJ en zien een heleboel bekende plekjes.


Na afloop lopen we naar het Rembrandtplein waar we Rembrandt gaan bezoeken en ook de heren (en dame!) van de Nachtwacht.



We eindigen deze dag bij een Indiaans restaurant op de Nieuwezijds Voorburgwal waar we heerlijk hebben gegeten. Het was weer een hele gezellige dag.

Nu is de herfstvakantie voorbij. Jelle begint binnenkort aan een toetsweek - dus hard werken. We hebben Sinterklaas in het verschiet (de lootjes zijn getrokken!) en over 8 weken is het al weer Kerstvakantie!

Friday, October 11, 2013

Eerst nog augustus 2013

Ja, augustus 2013 was voor ons een hele speciale maand. Van 4 augustus t/m 31 augustus waren we op weg naar, in en weer terug in Nederland vanuit Zuid-Afrika.
Een fantastische 4 weekse vakantie op zo'n 10.000 km verwijderd van Nederland.

Bijna 7000 km gereden, ongeveer 4700 foto's gemaakt, twee lange reisdagen (via Dusseldorf naar Dubai naar Johannesburg en weer terug) maar een heerlijke tijd gehad.

De eerste dagen in Honeydew, Randburg doorgebracht. We logeerden bij vrienden die heel dichtbij wonen waar ons huis was.Daar zijn we ook nog even langsgereden Een van de bewakers bij de poort herkende ons nog en wist zelfs nog ons huisnummer !!!

We hebben oud-collega's ontmoet, vrienden ontmoet (helaas niet iedereen kunnen zien) en genoten van het weer in Zuid-Afrika zijn.
De eerste trip die we maakten met vrienden ging via Hluhluwe naar Howick naar Golden Gate National Park. Die 7 dagen hebben we 1 dag bewolkt weer, 1 dag regen, verder wel zonnig en heel heel koud !!! Ja, ja het is natuurlijk winter daar en vooral bij Howick en Golden Gate was het echt koud. De camping bij Howick was schitterend maar een hele koude nacht. In het Golden Gate National Park hebben we toen maar huisjes gehuurd. We hebben gewandeld bij St. Lucia, dieren gezien in Hluhluwe-Imfolozi Park, de kinderen hebben een canopy trail gedaan in de Drakensbergen en we hebben mooie wandelingen gedaan met schitterende uitzichten in Golden Gate.
In het Hluhluwe-Imfolozi Park zien we voor het eerst wilde honden in het wild !!! Die hebben we echt nog nooit gezien en was dus extra leuk. Daar ook veel buffels gezien.

Toen gingen onze vrienden terug naar huis en wij reden via Bloemfontein naar Mountain Zebra Park. Een leuk, niet zo groot park, met een prima camping, en leuke dieren gezien. Het was er nog wel koud 's nachts maar we hadden een prima kampeerplek met weinig wind en dat scheelde enorm.

Door naar Plettenburg Bay. Daar gelogeerd in een Forest Cabin in een mooi gebied. Heerlijk genoten van de jacuzzi ! En voor het eerst een walvis gezien : de Southern Right Whale. Er was er maar een maar dat was al spectaculair. Tot een week eerder waren er meer walvissen maar die waren vanwege de kou weer weggetrokken. Deze ene is niet meegegaan. Verder tijdens die tocht een heleboel Cape Fur Seals gezien. Er schijnt een kolonie van 4000 dieren te zijn en volgens mij hebben we ze allemaal gezien - en geroken !

Heerlijke 'Nederlandse ' kaas gekocht en gegeten bij een Farm Stal. Een superleuke rondleiding gehad bij een slangenboerderij en Jelle, Hidde en Bert hebben ook nog diverse slangen om hun nek gehad. 

Via Knysna, George - leuk treinenmuseum met ook oude auto's - naar Oudsthoorn. Daar een soort dierentuin bezocht. Was best leuk en de heren hebben nog King Julian op hun hoofd gehad !

We gaan via de Swartbergpas naar het Karoo National Park. De Swartbergpas was erg mooi, hoog, steil, best eng, niet geasfalteerd, bijna geen afscheidingen en (gelukkig) geen sneeuw waar wij reden.

De Karoo is een semi woestijn en beslaat het grootste deel van het binnenland van Zuid Afrika. Bij Karoo National Park weer een goede camping - vergelijkbaar met Mountain Zebra. Hier moet je uitkijken want kunnen er grote schildpadden onder je auto kruipen 's nachts en moet je dus uitkijken als je 's morgens wegrijdt.
Een leuke dag gehad met een game drive, wat wandelen, zelf rijden. Het is nog niet heel warm 's nachts maar ook hier weer een goede beschutte plek.

We rijden weer via Bloemfontein naar Johannesburg. In Bloemfontein niet gekampeerd - was wel de bedoeling maar nog erg koud - en bij een Afrikaans stel terechtgekomen met veel dieren, pas geboren geitje, lieve honden, hele boze struisvogel, oude auto's en motoren.

Een nachtje Johannesburg en dan gaan met andere vrienden een lang weekend naar Pilanesberg. Dat is een game park op ongeveer 3 uur rijden van Johannesburg en dus perfect voor een lang weekend weg. We waren met z'n tienen en hebben een heel kampement opgezet. Het water van het zwembad was veel te koud om te zwemmen maar de kinderen hebben zich op het kamp onder andere vermaakt met het grote schaakspel.
In Pilanesberg heerlijk weer. Lekker warm overdag en ook 's nachts goede temperaturen. Heel veel leuke dieren gezien en erg gezellig geweest met z'n 10-en.
We hebben niet de big5 gezien. Bert en ik zagen een luipaard in de verte oversteken maar waren te laat voor een foto. Buffels zitten hier wel maar laten zich zelden zien. Nu ook niet.
Heel veel olifanten en heel dichtbij !!!! En verder een leeuw en leeuwin. Die van de big 5 en ook van de andere dieren hebben we genoten.

Het lange weekend voorbij, terug naar Johannesburg en na een korte nacht om half vier vertrokken richting Kruger Park met de vrienden waar we de meeste nachten in Johannesburg hebben geslapen. Een goede reis met een beetje oponthoud vanwege wegwerkzaamheden maar we zijn mooi op tijd in Kruger Park.

We logeren in Berg-en Dal, prima camping, goede plekken en later in Skukuza. Daar is het heel druk en een is geen leuke camping. We vinden met moeite een plekje voor ons 8-en.
Op beide campings wel zwembaden waar de kinderen van hebben genoten en met z'n allen hebben we het heel gezellig gehad. In Kruger weer wat warmer dus zo ongeveer voor het eerst hoefden we 's avonds geen dikke truien aan.
Qua dieren was het fantastisch. Van alles gezien, ver af, dichtbij, veel, heel veel olifanten, veel neushoorns, leeuwen, er werd speciaal gelet op vogels (onze vrienden zijn vogelaars), nijlpaarden, paar grote troepen bavianen en Bert, Jelle en ik zien ook nog een luipaard ! Onwijs leuk dus.

Terug naar Johannesburg waar we diep in de nacht aankomen. Nog een half dagje in Johannesburg om wat dingen te kopen, in te pakken en dan is het afscheid nemen !

Zuid-Afrika 2013 : vrienden, warm weer, koud weer, heel veel gebraaid, geen ontbijt, engels ontbijt, patatje halen in de supermarkt, souvenirs kopen, drukke wegen, rustige wegen, goede wegen, slechte wegen, potholes, koude zwembaden, warme zwembaden, op jacht naar emoes, op 65 meter boven de bomen hangen en tokkelen, toch nog wel wat bang zijn voor de olifanten, overal lieve honden, leuke en minder leuke kampeerplekken, ontbijten bij de Spurs, boerewors, ijsje bij de Milky Lane, soms lange stukken rijden, veel dieren, mooie landschappen, koeien op de weg, in het donker rijden, doordenderende vrachtwagens, (meestal) vroeg opstaan, (meestal) vroeg naar bed, aan boord van de vliegtuigen Big Bang Theory kijken, spelletjes doen, lezen.

Zie hieronder een klein deel van de foto's!


http://zuidafrikareis2013.blogspot.nl/

Saturday, October 5, 2013

Luna

Vandaag, 5 oktober, een nieuw lid van het gezin: Luna.

Nu 3 maanden, toen ze 2 weken oud was werd ze gevonden op het spoor en is naar het asiel gebracht.