Tuesday, October 26, 2010

Safari

Afgelopen zondag zijn we op safari geweest. Een wandelsafari. Op zoek naar wild. En dat hebben we gevonden ook !! Het was best wel spannend. Bewegingen in de verte, geluiden, zitten ze links, zitten ze rechts??
Hidde ging zwemmen met een vriendje en Jelle, Bert en ik gingen wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen. Bos, duinen, strand. En 'wilde' beesten zoals damherten en koeien.

We hoorden ze al voor we ze zagen.
"De voorbronst begint in oktober, dan gaat het damhert burlen. Dit is een diepkeelgeluid waarmee ze indruk op de dames en op elkaar proberen te maken. Het klinkt als het knorren van een hees varken.
Na de voorbronst volgt in de eerste en tweede week van november de echte bronst; dan worden de hindes gedekt."

Het is nu dus nog voorbronst. Dus we hoorden het burlen voordat we de dieren zelf zagen. We hebben aardig wat damherten gezien. Als eerste wat vrouwtjes en toen een mannetje. Erg indrukwekkend met die grote horens.


Hier lagen twee vrouwtjes - een is te zien op de foto. Ze bleven rustig liggen, maar bleven wel op hun hoede.

We volgden ze het bos in en zagen een hele kudde. We hoorden twee mannetjes vechten, maar dat hebben we niet gezien. We wilden niet te dichtbij komen.

We hebben nog meer damherten gezien. Een enkel mannetje, twee mannetjes en een vrouwtje, een paar vrouwtjes. Erg leuk. En af en toe hoorden we nog het burlen.
We waren van plan om naar het strand te lopen maar we waren zo lang in het bos geweest op safari naar damherten dat we dat niet meer hebben gedaan. Het was al ver in de middag.
Onze route kwam langs nog een stel 'wilde' beesten - tenminste, in mijn belevenis dan. Er zijn twee dieren die ik zo veel mogelijk vermijd: kikkers en koeien. Dit keer kon ik helaas de laatste niet meer vermijden. Met mijn kind als 'schild' - slechte moeder ben ik !!! - ben ik op zeer korte afstand langs deze 'gevaarlijke' dieren gelopen. Ik geloof niet dat ik ooit zo dicht bij een koe geweest ben zonder dat er een hek tussenstond!

Al met al een leuke safari middag. We gaan hier zeker vaker heen!

Friday, October 22, 2010

Huisvlijt

Een dagje 'huis'vlijt van de jongens. Samen gezellig een dagje geknutseld met onderstaand resultaat. Een huis met mooie auto voor ons als de jongens straks het huis uit zijn. De moestuin is klaar om beplant te worden en de zandbak en trampoline zijn vast voor de eventuele kleinkinderen !!!!
Daar willen wij wel wonen !

Thursday, October 21, 2010

Oh, oh Den Haag

Mooie stad achter de duinen,
Schilderswijk, Lange Poten en het Plein

Een dagje Den Haag dus in de herfstvakantie. Bert zijn verjaardag en die vieren we al jaren door met zijn vieren een dagje uit te gaan. Vanwege het sombere weerbericht - veel regen - een dagje 'binnen' gepland.
Met fiets, trein, tram naar het Museon. Eerst liepen we naar het Omniversum om daar kaartjes te kopen voor een film eind van de middag. We hadden een combiticket : ook met toegang tot het Museon. Het Museon ging pas om 11 uur open, in plaats van 10 uur wat wij dachtend dus eerst maar iets gedronken. Klokslag 11 uur naar binnen.
Een leuk interactief museum. Beneden zijn de wisselende tentoonstellingen : nu over Speed - techniek in de autosport - en De Wereld van de Scheepvaart. Beide leuke interessante tentoonstellingen met veel te doen voor de kinderen.
Boven de vaste tentoonstelling. Ook heel veel dingen te zien en te doen. Over de aarde, mensen, dieren, culturen. Echt heel veelomvattend. Het werkt met een barcode op je toegangskaartje. Helaas werkt niet dit altijd even goed en ook zijn er dingen die niet werken. Maar er blijft nog genoeg over om te zien en te doen.

De jongens zijn nog een hele tijd bezig geweest met een piratenschip. In het Atelier konden ze kiezen om een piratenschip of een skelet te knutselen.

Zie hier het resultaat : 'De Duivel' en 'Jelle2010'.

Na een heleboel gezien en gedaan te hebben in het Museon - nog niet eens alles !_ zijn we halverwege de middag met de tram naar het centrum van Den Haag gegaan. Daar het Binnenhof bezocht, wat rondgewandeld in het centrum en een broodje gegeten.

Eind van de middag weer terug naar het Omniversum. Daar, in de indrukkwekkende filmzaal op het grootbeeld een mooie film gezien, The Greatest Places. Een film langs diverse interessante plekken op Aarde.

Terug in het centrum nog een patatje gegeten en toen met de trein en fiets weer terug naar huis. Een leuke dag gehad !

Monday, October 18, 2010

Kamp, feestje, college

Het eerste weekend van de herfstvakantie is snel voorbijgegaan. Zaterdagochtend stonden we al vroeg op want Jelle ging op scoutingkamp. Om 9 uur moest hij zich bepakt en bezakt met fiets en al melden. Ze gaan kamperen bij een boer, op ongeveer een half uur fietsen van de scouting. Een nachtje maar en daar gaat al een heleboel voor mee. Slaapmatje, slaapzak, bord, bestek, extra kleding, regenkleding, tandenborstel etc. De weersverwachting voor zaterdag was niet denderend maar ondanks de slechte weersvoorspelling hebben ze het droog gehouden.

Zaterdagmiddag had Hidde een sportfeestje. Het was in een sportschool, dus naast het voetballen wat ze gedaan hebben, mochten ze ook allerlei apparatuur uitproberen. De loopband vond Hidde toch wel heel erg interessant.

En omdat Jelle niet aanwezig kon zijn, mocht Hidde naar de museum jeugduniversiteit ochtend. Kunnen planten toveren ?? Hidde weet nu het antwoord !!! Hij had het erg leuk gevonden.

Na de jeugduniversiteit zijn Bert, Hidde en ik nog naar de manege van mijn broer geweest. Ze gaan verhuizen en oa een kas die in hun tuin - en die mijn ouders in gebruik hebben - gaat mee naar het nieuwe huis. Mijn vader en Bert zijn er al een aantal keer geweest om de kas uit elkaar te halen en er moest nog eea gebeuren. Het was lekker, maar wel koud weer.
Eind van de middag konden we Jelle weer ophalen bij de scouting. Hij had een leuk weekend gehad met tenten opzetten, op de boerderij rondkijken, kompaslopen, nachtspel, corvee, fietsen, 's nachts wel koud maar goed geslapen. De kleren die hij bij zich had en aan had konden meteen integraal de wasmachine in. Jelle een lekker warm bad en vroeg naar bed !

Tuesday, October 12, 2010

Paddestoelen in alle soorten en maten

Vorig weekend 9-10 oktober was het heerlijk weer !!! Daar hebben we echt van genoten.
Jelle ging zaterdagmiddag naar de scouting, ik ging in de tuin zitten met een boekje en Bert en Hidde gingen wandelen in de waterleidingduinen tussen Noordwijk en Zandvoort. In de natuur en ook veel natuur tegengekomen : damhert, konijnen, kikkers en koeien.
Zondag gingen we met z'n vieren wandelen. Dit keer heel veel homo sapien sapiens tegengekomen en verder weinig dieren, op 1 muisje na.
Naast alle 'dierlijke' natuur, dit weekend heel veel oog voor paddestoelen. Met name zondag hebben we weinig kilometers gelopen, maar wel uren in het bos doorgebracht op zoek naar allerlei soorten paddestoelen. Hierbij een kleine selectie.





Meestal zijn er in een bos heel wat klim- en klautermogelijkheden. Hier ook dus. Onder andere deze omgevallen boom. Erg mooi zo die wortels van deze boom !

's Avonds lekker gebraaid bij familie. Was een heel gezellig weekend. Heerlijk dat het zo in begin oktober zulk superweer was.

Tuesday, October 5, 2010

Weekend Leidens Ontzet

Het Beleg van Leiden vond plaats van 1573 tot 1574 en eindigde in een ontzet van de stad. Het Leidens ontzet of Leids ontzet wordt jaarlijks in Leiden gevierd ter herdenking van de belegering van deze stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574.

De jaarlijkse herdenkingsdienst in de Pieterskerk stamt uit 1574. Veel mensen die in Leiden werken zijn dan vrij. De jaarlijkse viering middels allerlei festiviteiten dateert van 1886. Op 13 mei 1886 werd de 3 October Vereeniging opgericht, die sindsdien zorg draagt voor de organisatie van alle officiƫle evenementen op 3 oktober (en als dit op een zondag valt op 4 oktober)

Jaarlijks vinden in de ochtend de reveille en de traditionele uitreiking van gratis haring en wittebrood in de Waag plaats; is er 's middags een grote optocht en 's avonds wordt het feest afgesloten met een vuurwerkspektakel. De grote kermis en de feestelijke warenmarkt gaan 1 of 2 oktober al open. Het feest wordt 's avonds op 2 oktober ingeluid met de taptoe: een optocht van vele Leidse verenigingen.

Jelle liep dit jaar mee in de taptoe met zijn scouting groep. Afgelopen weekend was het meestal ontzettend lekker weer, behalve zaterdagavond toen alle verenigingen zich moesten verzamelen voor de taptoe. Tijdens de taptoe was het gelukkig droog maar was iedereen al wel erg nat.
Nadat wij Jelle bij de scouting hadden gedropt zijn Bert, Hidde en ik op de kermis gaan kijken. Na 45 minuten waren we doorweekt en zijn we naar huis gegaan.

Later op de avond weer terug naar de stad om de taptoe te bekijken.


En daar kwam een feestelijke scouting groep aan. Jelle had de hele weg met een stok met vlaggen in zijn handen gelopen. Nat, moe maar hij had het erg leuk gevonden.


Zondag heerlijk weer voor een fietstochtje. Op weg naar Alphen voor familiebezoek. Fikse tegenwind op de heenreis maar een lekker ritje. Terug gelukkig wind mee !


Maandag 4 oktober eerst naar de optocht, die elk jaar door de 3october vereniging wordt georganiseerd. Het thema dit jaar was grenzeloos feesten dus allerlei soorten feesten kwamen langs : trouwfeest, studentenfeest, Venetiaans carnaval, Nederlands carnaval, chinees vuurwerk, Braziliaanse schonen, heerlijke drummuziek, fanfare-orkesten, chinese draak, oogstfeest etc. Erg gezellig al die muziek !


Na de optocht naar de kermis en de markt. Helaas was de kermis qua prijs echt niet leuk. Acht euro voor 1,5 minuut achtbaan, 4 euro kleine suikerspin, enz. Dat soort prijzen zijn niet echt leuk. De kinderen zijn nog in onderstaand spookhuis geweest. Ze vonden het best een beetje spannend en waren blij dat ze met een aantal mensen mochten meelopen.

Bij 3 oktober hoort ook haring met wittebrood en hutspot. De eerste twee hebben we niet gegeten maar hutspot wel ! Helaas vinden de jongens dat niet lekker, maar Bert en ik wel.
Aangezien 3 oktober dit jaar op zondag viel werd de viering dus uitgesteld naar 4 oktober en dat betekende een extra lang weekend. Dus een extra lang gezellig weekend achter de rug met ontzettend lekker weer. En daar konden we lekker van genieten.

Maandafsluiting

Maandafsluiting september door groep 8. Jelle en een klasgenootje doen een stukje over hoeden: hoedenregen en Maxima met een hoedje. Jelle is nieuwslezer met een item over hoeden en hoedenregen, zijn klasgenootje speelt Maxima met mooie hoed en op het eind doen er nog meer klasgenoten mee aan een hoedenparade.
Jelle had ook een mooie Mouse hoed gemaakt.

Het interview met Maxima.

Jelle als nieuwslezer aan het wachten op de hoedenregen.

De rest van de hoedenparade.