Tuesday, October 5, 2010

Weekend Leidens Ontzet

Het Beleg van Leiden vond plaats van 1573 tot 1574 en eindigde in een ontzet van de stad. Het Leidens ontzet of Leids ontzet wordt jaarlijks in Leiden gevierd ter herdenking van de belegering van deze stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574.

De jaarlijkse herdenkingsdienst in de Pieterskerk stamt uit 1574. Veel mensen die in Leiden werken zijn dan vrij. De jaarlijkse viering middels allerlei festiviteiten dateert van 1886. Op 13 mei 1886 werd de 3 October Vereeniging opgericht, die sindsdien zorg draagt voor de organisatie van alle officiƫle evenementen op 3 oktober (en als dit op een zondag valt op 4 oktober)

Jaarlijks vinden in de ochtend de reveille en de traditionele uitreiking van gratis haring en wittebrood in de Waag plaats; is er 's middags een grote optocht en 's avonds wordt het feest afgesloten met een vuurwerkspektakel. De grote kermis en de feestelijke warenmarkt gaan 1 of 2 oktober al open. Het feest wordt 's avonds op 2 oktober ingeluid met de taptoe: een optocht van vele Leidse verenigingen.

Jelle liep dit jaar mee in de taptoe met zijn scouting groep. Afgelopen weekend was het meestal ontzettend lekker weer, behalve zaterdagavond toen alle verenigingen zich moesten verzamelen voor de taptoe. Tijdens de taptoe was het gelukkig droog maar was iedereen al wel erg nat.
Nadat wij Jelle bij de scouting hadden gedropt zijn Bert, Hidde en ik op de kermis gaan kijken. Na 45 minuten waren we doorweekt en zijn we naar huis gegaan.

Later op de avond weer terug naar de stad om de taptoe te bekijken.


En daar kwam een feestelijke scouting groep aan. Jelle had de hele weg met een stok met vlaggen in zijn handen gelopen. Nat, moe maar hij had het erg leuk gevonden.


Zondag heerlijk weer voor een fietstochtje. Op weg naar Alphen voor familiebezoek. Fikse tegenwind op de heenreis maar een lekker ritje. Terug gelukkig wind mee !


Maandag 4 oktober eerst naar de optocht, die elk jaar door de 3october vereniging wordt georganiseerd. Het thema dit jaar was grenzeloos feesten dus allerlei soorten feesten kwamen langs : trouwfeest, studentenfeest, Venetiaans carnaval, Nederlands carnaval, chinees vuurwerk, Braziliaanse schonen, heerlijke drummuziek, fanfare-orkesten, chinese draak, oogstfeest etc. Erg gezellig al die muziek !


Na de optocht naar de kermis en de markt. Helaas was de kermis qua prijs echt niet leuk. Acht euro voor 1,5 minuut achtbaan, 4 euro kleine suikerspin, enz. Dat soort prijzen zijn niet echt leuk. De kinderen zijn nog in onderstaand spookhuis geweest. Ze vonden het best een beetje spannend en waren blij dat ze met een aantal mensen mochten meelopen.

Bij 3 oktober hoort ook haring met wittebrood en hutspot. De eerste twee hebben we niet gegeten maar hutspot wel ! Helaas vinden de jongens dat niet lekker, maar Bert en ik wel.
Aangezien 3 oktober dit jaar op zondag viel werd de viering dus uitgesteld naar 4 oktober en dat betekende een extra lang weekend. Dus een extra lang gezellig weekend achter de rug met ontzettend lekker weer. En daar konden we lekker van genieten.

No comments:

Post a Comment